چگونگی ذخیره پول، یکی از پرسشهای اساسی مالی است که در وضعیت اقتصادی امروز، اهمیت آن دو چندان شده است. در واقع ذخیره پول، اولین قدم برای ساختن ثروت است. بسیاری از افراد فکر میکنند ذخیره کردن پول، کار سخت و غیر قابل انجامی است. چون انسان را مجبور میکند از چیزهای مورد علاقهاش دست بکشد. این گفته هم درست است و هم نادرست. در حقیقت، موضوع ذخیره پول به چگونگی برخوردمان با پول بازمیگردد. در این مقاله راهکارهایی اساسی و کاربردی برای ذخیره پول به شما ارائه میدهیم.
تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷
تاریخچه ذخیره پول
اگر نگاهی به زندگی انسان بیندازید متوجه خواهید شد که تاریخچه ذخیره پول در زندگی وی حتی به زمانی قبل از اختراع آن برمیگردد. انسانها حتی قبل از اینکه پول اختراع شود سایر چیزهایی که از آن برای مبادلات مالی خود استفاده مینمودند را ذخیره میکردند. این رویه بعدها با پول رایجتر شد. شاید حضور بانکها در جامعه انسانی را بتوان قویترین نشانه ذخیره پول در تاریخ دانست. در تاریخ روایتهای زیادی برای اولین بانک جهان وجود دارد اما چیزی که هست این مراکز بعد از به وجود آمدن و توسعه ذهنیت ذخیره کردن پول در انسانها ایجاد شدهاند.
چرا باید پول ذخیره کنیم؟ در گذشته باوری بین مردم وجود داشت که سبب میشد گمان کنند برای داشتن یک زندگی راحت در زمان بازنشستگی بایستی پشتوانه مالی خوبی داشته باشند. همین طرز تفکر باعث شد تا آنها به فکر ذخیره پول برای آینده باشند. این اتفاق در وضعیت کنونی با دلایل دیگری نیز همراه شده است؛ ذخیره پول برای سرمایهگذاری، برای پیشرفت در عرصه مالی، با هدف خرید کالاهای گران و ساخت آتیه فرزندان و غیره.
با راههای میانبر ذخیره پول آشنا شوید
در ابتدا باید کمی شما را ناامید کنیم و بگوییم که هیچ نسخه طلایی برای ذخیره کردن پول وجود ندارد. زندگی هر فرد، با دیگری متفاوت است و همین تفاوتها دست و پای ساختن یک فرمول بی عیب و نقص را میبندند. اما از آن جایی که در قلب هر تاریکی همیشه نقطههای امید در حال درخشش هستند، در این مورد نیز میتوان راه چارهای پیدا کرد. توصیه ما این است که چندین ایده ذخیره پول را با هم ترکیب کرده و راهحل مخصوص به خودتان را ایجاد کنید. در ادامه، چند ترفند برای ذخیره پول ارائه شده که به شما در تصمیمگیری و انتخاب روش درست، کمک خواهند کرد.
۱- از قانون ۵۰، ۳۰، ۲۰ استفاده کنید
قانون ۵۰، ۳۰، ۲۰، روشی عالی برای بودجهریزی است. هدف این روش، تقسیمبندی درآمدتان به ۳ طبقه است. در طبقهی اول باید هزینههای ضروریتان را مشخص کنید. شما باید پنجاه درصد درآمد خود را به هزینههای ماهانهتان مانند استفاده از وسایل حملونقل، مواد غذایی، پرداخت قبضها و هر آنچه نمیتوانید بدون آنها زندگی کنید اختصاص دهید. طبقه بعد به هزینههای شخصی یا همان «لیست خواستههایتان» اختصاص دارد. این بدان معنا است که شما باید ۳۰ درصد از حقوق خود را برای سرگرمی، خرید، سفر و هر آن چیزی که باعث خوشبختی و شادی شما میشود در نظر بگیرید. در طبقه آخر نیز ۲۰ درصد از پولتان را به پسانداز اختصاص دهید. میتوانید برای انجام این کار، ذخیرهسازی پول خود را خودکار کنید که هر ماه بهصورت خودکار ۲۰ درصد از موجودیتان را بهحساب پساندازتان منتقل کند. میتوانید در آینده از پسانداز خود برای سرمایه گذاری در سهام یا اوراق قرضه استفاده کنید. برای کسانی که درآمد متغیر دارند، انتقال خودکار همیشه امکانپذیر نیست. در عوض، باید خود را عادت دهید که هر بار و پس از دریافت دستمزد، ۲۰ درصد از آن را ذخیره کنید.
۲- برنامه مالی خود را با جزئیات مشخص کنید
بودجهبندی فقط مختص دولتها و مشاغل نیست. زمانی که بودجه محدودی دارید، نوشتن یک برنامه مالی دقیق ضرورت دارد. اهداف خود را بهدقت مشخص و برای ذخیره پولتان برنامهریزی کنید. برای مثال اگر قصد دارید سال آینده به سفر بروید، ابتدا محاسبه کنید هزینه سفرتان چقدر خواهد شد. درآمد ماهانه خود را در نظر بگیرید، تمام هزینههای ضروری را از آن کم کنید و میزان ذخیره ماهانهتان را در درازمدت مشخص کنید. اهداف بلندمدت میتوانند محرکهای بسیار قوی و انگیزه ذخیره هر چه بیشتر پول باشند.
۳- از شر بدهی هایتان خلاص شوید
بدهیها میتوانند مقدار زیادی از پول شما را ببلعند. به همین دلیل باید تا جایی که امکان دارد بدهیهای خود را صاف کنید یا آنها را کاهش دهید. یکی از بهترین راههای مقابله با بدهی این است که در وهله اول اصلاً به سراغ قبول بدهی نروید. در غیر این صورت اگر از قبل بدهی دارید و در پرداخت آن دچار مشکل هستید میتوانید راهی برای کاهش سنگینی بار این مسئولیت پیدا کنید. مثلا میتوانید در کنار کسب و کار خود درآمدزایی دیگری داشته باشید. اگر بتوانید راهی برای کسب درآمد اضافی بیابید – بدون اینکه وقت زیادی از شما بگیرد- از شر بدهیهایتان خلاص خواهید شد. همچنین میتوانید از طریق ایجاد بودجهبندی مناسب برای کسب و کار خود، ضمن اطمینان از مدیریت سایر هزینهها، پرداخت بدهیتان را آسانتر کنید.
۴- زمان را در چنگ خود بگیرید
حتماً شما هم شنیدهاید که «زمان، گنج است». به همین دلیل نباید آن را به هدر دهید. مدیریت زمان مهارتی است که اگر بر آن مسلط شوید، نه تنها در بسیاری از هزینههای شما صرفهجویی میشود بلکه زمینههای ذخیره پول را برایتان ایجاد خواهد کرد. یکی از بهترین راههای صرفهجویی در وقت، استفاده از ابزارهایی است که میتوانند عملکرد شما را مؤثرتر کنند. برای این کار میتوانید قسمتهایی از فعالیتتان را خودکار کنید و وقت خود را بابت انجام کارهای روتین به هدر ندهید. همچنین میتوانید بخشهایی از کارتان را برونسپاری کنید. درست است که این اقدام بهنوعی هزینه محسوب میشود اما اگر میخواهید پتانسیل درآمدزایی خود را به حداکثر برسانید، نباید این نکته را از قلم بیندازید.
۵- هزینه های ماهانه خود را کنترل کنید
برای شروع میتوانید بابت تمام خریدهای خود رسید دریافت کنید. تا در پایان ماه ببینید پولتان خرج چه چیزهایی میشود و کدام یک از هزینههای غیرضروری را میتوان حذف کرد. سپس آن مقدار را به پساندازتان اضافه کنید. بین ذخیره و پس انداز پول برای آینده تفاوت وجود دارد. بنابراین فقط پول کمتری خرج نکنید بلکه برای هزینههای بازنشستگی، دانشگاه یا شرایط اضطراری نیز برنامهریزی کنید. هزینههای غیرضروری و افراطی خود را با میزان ذخیرهتان مطابقت دهید. به این صورت که اگر برای انجام کاری ولخرجی کردید، به همان مقدار در حساب پسانداز خود جایگزین کنید.
۶- قانون ۳۰ روز را به کار بگیرید
این قانون به اجتناب از خرید اجناس گرانقیمت یا غیرضروری و درنهایت به ذخیره پول کمک میکند. کنترل خشنودی لحظهای یکی از مهمترین قواعد مالی شخصی است. درنتیجه برای خریدتان ۳۰ روز صبر کنید. انتظار به شما کمک میکند تا ببینید که آیا خرید موردنظرتان ارزش صرف پول را دارد؟!
۷- قبل از اینکه به خرید بروید فهرستی تهیه کنید و فقط طبق آن پیش بروید
یکی از سادهترین راههای صرفهجویی در هزینهها این است که به هنگام خرید، فهرستی تهیه کنید. در حالت عادی خریدهای ناگهانی و غیرمترقبه بسیاری پیش میآیند و خب همه اینها هزینهبر هستند. تهیه لیست نهتنها به شما در خرید موارد متناسب با برنامه غذاییتان کمک میکند، بلکه میتواند از خریدهای اضافی و غیرضروری نیز جلوگیری کند.
تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷
۸- دستی به سر و گوش نگرشتان بکشید
برای برخی از افراد، ذخیره پول تجربه خوشایندی نیست. چون تصور میکنند درنتیجه آن باید از سرگرمیها، سفر، خرید و غیره، محروم شوند. اما برای برخی دیگر، صرفهجویی در هزینهها نتیجه یک برنامهریزی استراتژیک برای رفاه بیشتر در آیندهشان است. این تفاوت به طرز تفکر برمیگردد. اما اگر پول بیشتری به دست بیاورید، پسانداز بیشتر آسانتر خواهد بود. بهجای تمرکز بر صرفهجویی بیشتر، بر ارتقای مهارت و یادگیریتان تمرکز کنید تا درآمدتان افزایش پیدا کند.
۹- هزینه های اختیاری خود را کاهش دهید
برخی هزینهها در ماه ثابت هستند؛ مانند وام، اجاره و حق بیمه که اینها هزینههای غیر اختیاری یا همان «هزینههای زندگی» محسوب میشوند. اما هزینههای اختیاری «هزینههای سبک زندگی» هستند که حتیالامکان میتوان آنها را کاهش و پول بیشتری ذخیره کرد. مثلا میتوانید در هزینههای گرمایشی خود در طول زمستان یا هزینههای سرمایشی در طول تابستان صرفهجویی کنید، مصرف آب را کاهش دهید، بیشتر از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید، سایتهای تخفیف گروهی را بررسی کرده و تا جایی که امکان دارد خریدهای خود را با تخفیف انجام دهید تا هزینههایتان کاهش پیدا کند.
۱۰- چالش استفاده از پول نقد را به راه بیندازید
مطالعات بسیاری نشان میدهند که وقتی شما به جای کارت کشیدن «از پول نقد» استفاده میکنید تمایلتان به خرید، کاهش مییابد. بنابراین، چالش «تنها استفاده از پول نقد» میتواند در ذخیره پول بیشتر به شما کمک کند. برای انجام این چالش میتوانید پرداختهای اینترنتی و خودکار خود را به همان طریق قبل انجام دهید اما برای خرید پوشاک، مواد غذایی، سرگرمی و مابقی هزینهها از پول نقد استفاده کنید.
۱۱- هوشمندانه ذخیره کنید
روشهای زیادی برای ذخیره و پسانداز کردن پول وجود دارند. اما مهمترین جنبه کنترل هزینهها، مشخص کردن «دلیل این کار» است. زمانی که چرایی ذخیره پولتان را در درازمدت بدانید، به احتمال زیاد برنامهریزیهای کوتاه مدتتان را با تمایل بیشتری دنبال خواهید کرد. همچنین به خاطر داشته باشید که ذخیره پول به معنای پسانداز افراطی و زندگی بدون رفاه و راحتی نیست. بلکه تنها باید نسبت به هزینههایتان هوشیار باشید، از منابع خود به بهترین شکل ممکن استفاده کنید و رفاه آتیتان را نیز در نظر بگیرید.
۱۲- به جای هزینهها روی سرمایهگذاری و پسانداز تمرکز داشته باشید
بسیاری از افراد که البته تعداد آنها کاملاً قابل توجه است، عادت دارند هر ماه تمرکز حداکثری خود را روی هزینههای خود قرار دهند. ۱۰۰۰ تومان پفک، ۱۵ هزار تومان تن ماهی، ۱۰ هزار تومان شارژ اینترنت، ۳ هزار تومان صندوق صدقات، ۴ تا ۵۰۰ تومان برای انتقال پول و عبارتهایی از این دست که یا بر روی کاغذ و یا در نرمافزارهای مدیریت مالی خود یادداشت میکنیم. واقعیت این است که وقتی شما روی چنین مواردی تمرکز داشته باشید دیگر وقتی برای فکر کردن به ذخیره پول و یا روشهای سرمایهگذاری نخواهید داشت. اینها تبدیل به اصل میشوند و پسانداز و سرمایهگذاری در فرع و پشت پرده قرار میگیرند. اما شما به عنوان یک کاربر آگاه بایستی دقیقاً عکس این موضوع رفتار کنید. برای هزینههای ماهانه خود مبلغی را کنار گذاشته و آن را در حسابی مشخص قرار دهید. حالا میتوانید روی اصل موضوع یعنی ذخیرهسازی پول تمرکز داشته باشید.
۱۳- حساب هایتان را جدا کنید
شما بایستی چندین حساب بانکی برای زندگی روزمره خود داشته باشید. این امر برای مدیریت درست هزینهها و پسانداز لازم است. در حسابی که هیچ دسترسی برای هزینه کردن از آن ندارید، پسانداز نموده و ذخیره پول را در آن قرار دهید. از سایر حسابها هم میتوان حساب هزینههای روزمره، حساب بدهیها و اقساط، حساب هزینههای خودرو و از این دست هزینهها را نام برد. برای هر یک از این موارد یک حساب جدا داشته باشید تا بتوانید بهراحتی و بدون نیاز به استفاده از روش بند قبل آنها را کنترل کنید. برای هرکدام از این هزینهها مقدار مشخصی که از قبل باتجربه به دست آوردهاید در نظر بگیرید و آن میزان پول را سر برج در حساب مذکور بریزید. شما در طول یک ماه تنها مجوز هزینه کردن از موجودی همین کارت را خواهید داشت و هیچ سرمایه دیگری برای این موارد نباید اختصاص دهید. این اصل بزرگی است که هم می متواند تمرکز شما را در سرمایهگذاری افزایش دهد و هم بهراحتی هزینههای شما را کنترل نماید.
۱۴- هزینههایتان را واقعاً هزینه کنید
فرض کنید که شما برای هرکدام از بخشهای زندگی خود هزینهای به صورت ماهیانه در نظر گرفتهاید. ۱ میلیون تومان برای خوردوخوراک، ۱ میلیون تومان هزینه سفر، ۱ میلیون تومان هزینه سرگرمی، ۱ میلیون تومان هزینه خودرو و ۱ میلیون تومان هم برای موارد اضطراری که هر ماه با آنها روبرو میشوید. جز این موارد مبلغی را هم به عنوان پسانداز ذخیره نمودهاید. شاید اصلی که میخواهیم برای شما بازگو کنیم کمی تعجببرانگیز باشد، اما برای داشتن یک زندگی شاداب و فراهم شدن شرایط ذخیرهسازی مناسب پول حتماً بایستی این هزینهها در هر ماه انجام شود. ممکن است از خود بپرسید که اگر از هرکدام از این مبالغ ۱۰ درصد در ماه اضافه بیاورم و در صندوق ذخیرهسازی پول قرار دهم، شرایط بهزودی بهتر خواهد شد. اما این یک تفکر اشتباه است. زیرا با کم کردن این هزینههای لازم، شما در واقع در حال لطمه زدن به زندگی و سلامت خود هستید که بعدها برای جبران این لطمهها نیاز به هزینههای چند برابری خواهید داشت. اگر برای خودرو کم هزینه کنید، در واقع در حال بالا بردن استهلاک ماهانه آن هستید، اگر برای خوردوخوراک کمتر هزینه کنید، بدنتان را ضعیف میکنید و زمینه لازم برای بیماریها را در خود به وجود میآورید. این واقعیت برای تمام بخشهای هزینهها با همین منطق وجود دارد. پس هزینههایتان را واقعاً هزینه کنید.
۱۵- برای پیشگیری هزینه کنید نه برای درمان
به یاد داشته باشید که یکی از راههای ذخیرهسازی پول داشتن بدنی سالم است. بهمحض مواجهه با اولین بیماری شما مجبور به پرداخت هزینههای سنگینی شده و تمام ذخیرههای خود را از دست خواهید داد. ازاینرو در هر ماه مقداری از پول خود را برای دور ماندن از بیماریهای مختلف در نظر بگیرید. یادتان باشد که هزینه کردن برای پیشگیری نیاز به مبالغ بسیار کمتری نسبت به هزینه کردن برای درمان خواهد داشت.
۱۶- اول ماه ذخیره کنید
خیلیها با وجود اینکه اعتقاد به ذخیرهسازی پول دارند، اما این کار را به آخر برج و بعد از تمام شدن همه هزینهها موکول میکنند؛ رفتاری کاملاً غلط که اصلاً با اصول ذخیرهسازی پول سازگاری ندارد. شما بایستی در همان اولین روز ماه درصدی که برای ذخیرهسازی پول در نظر گرفتهاید را جدا کرده و سپس برای مانده حساب خود برنامهریزی کنید. این رفتار است که در درازمدت میتواند حساب پسانداز شما را ارتقاء بخشد.
۱۷- وسایل هزینهبر را از زندگی خود حذف کنید
یکی از نکات منفی بزرگی که در زندگی همه ما وجود دارد، داشتن وسیلههایی است که مانند جاروبرقی درآمدها و سرمایههای ما را میبلعند. برای ذخیرهسازی بهتر پول باید این وسایل را از زندگی حذف نمایید و جلوی ضرر را هر چه سریعتر بگیرید. اما مهمترین دلیل شما برای ذخیره پولتان چیست؟
خلاصه مقاله
ذخیرهسازی پول ازجمله واقعیتهای زندگی است که همیشه و به شیوههای مختلف با بشر همراه بوده است. بدون پسانداز ورود به دنیای آینده برای انسان سخت شده و زندگی او در تلاطم خواهد بود. ازاینرو یادگیری تکنیکهای بهروز و روشهای ذخیرهسازی پول میتواند این روحیه را در افراد تقویت کند و شرایط مناسبتری برای وی در زندگی رقم بزند. در این مقاله نیز سعی کردیم تا بهروزترین روشهای ذخیرهسازی پول را با هم مرور کنیم. تکنیکهایی برای کم کردن هزینههای ماهانه را با هم بررسی کردیم و سپس به ارزیابی روشهایی برای بالا بردن سطح کیفی زندگی و افزایش درصد پسانداز پول پرداختیم. استفاده از ترکیبی از این روشها میتواند علاوه بر اینکه وضعیت مالی شما را در درازمدت بهبود میبخشد، یک زندگی عالی را در آینده برای شما رقم بزند.
تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷