تحلیل تکنیکال روی تکرار رفتار قیمتها حساب میکند. این رفتارهای تکرارشونده الگوهایی را ایجاد میکنند که یا باعث ادامه روند قیمت میشود یا جهت قیمت را تغییر میدهد که در این صورت با الگوهای بازگشتی روبهرو هستیم. آگاهی از این الگوها میتواند به ما کمک کند که فرصتهای معاملاتی را به خوبی بشناسیم. در این مطلب الگوهای بازگشتی و انواع آن مانند سقف و کف دوقلو و سهقلو و سر و شانه را معرفی میکنیم و روش هدفگذاری را در هر یک از آنها توضیح میدهیم.
تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷
بررسی الگوهای بازگشتی تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال سه الگوی بازگشتی داریم که هر یک را روی تصویر توضیح خواهیم داد. این سه الگو عبارتاند از:
- کف و سقف دوقلو
- کف و سقف سهقلو
- سر و شانه در سقف یا سر و شانه معکوس در کف
سقف دوقلو
اولین مورد از الگوهای بازگشتی تحلیل تکنیکال کف و سقف دوقلو نام دارد. این الگو شباهت بسیار زیادی به الگوی مستطیل دارد که پیشتر در مطلب «الگوهای ادامهدهنده در تحلیل تکنیکال» در خصوص آن صحبت کردیم. در برخی مواقع در زمانی که یک حرکت صعودی در سهم اتفاق میافتد، قیمت میان دو سطح موازی نوسان میکند. اما اگر حرکت سهم از ضلع بالایی و در جهت روند قبلی ادامه پیدا کند به آن الگوی مستطیل میگوییم.
در حالت دیگر اگر مانند شکل بالا، شکست از سمت ضلع پایینی رخ دهد و در واقع خط حمایتی شکسته شود، الگوی سقف دوقلو ایجاد خواهد شد. به این ترتیب وجود این الگو علامتی است برای پایان یافتن یک روند. مثلا در این تصویر میتوانید پایان روند صعودی را مشاهده کنید. چنین اتفاقی هنگامی رخ میدهد که شکست در خط حمایت صور گیرد.
برای هدفگذاری این الگو هم لازم است که ارتفاع میان کف و سقف را اندازهگیری کنیم. به میزان این ارتفاع انتظار داریم که شاهد حداقل این مقدار اصلاح قیمتی در سهم باشیم. در بسیاری از موارد ممکن است ریزش قیمت بیش از این میزان نیز رخ دهد.
به طور کلی الگوهای بازگشتی تحلیل تکنیکال مهر تاییدی بر پایان حرکت قبلی سهم هستند. در اینجا با مشاهده این الگو میفهمیم که روند صعودی در این نقطه به پایان رسیده است. به این ترتیب الگوی سقف دوقلو آغاز روند نزولی را به ما نشان میدهد.
اما اگر اکنون این سهم را در سبد سهام خود دارید و قصد خروج از آن را دارید نباید عجله کنید. تنها در صورتی که شکست خط حمایت رخ دهد باید این کار را انجام دهید. چرا که اگر قبل از شکست حمایت قیمت سهم رشد کند و روند صعودی ایجاد شود، احتمال ایجاد الگوی مستطیل وجود دارد. در چنین شرایطی اگر از قبل از سهم خارج شده باشیم، از یک سود مطلوب بیبهره خواهیم ماند.
کف دوقلو
الگوی کف دوقلو زمانی تشکیل میشود که در انتهای یک روند نزولی نوسان قیمت را بین دو سطح حمایت و مقاومت داریم. سپس واکنش به سطح حمایتی دو مرتبه اتفاق میافتد. به این ترتیب و به اصطلاح کف دوقلو ایجاد میشود.
این الگو یکی از انواع الگوهای بازگشتی مهم است که میتواند فرصت خرید خوبی را در اختیار ما قرار دهد. به این منظور لازم است که سطح مقاومتی شکسته شود. اما باید توجه داشت که تا پایان یافتن الگو نباید دست به خرید و فروش زد. هدفگذاری در این شرایط نیز دقیقا مانند حالت قبلی است. باز هم باید فاصله میان حمایت و مقاومت را اندازه بگیریم. به همان میزان میتوانیم از سهم انتظار رشد قیمت داشته باشیم.
کف و سقف سهقلو
یکی دیگر از الگوهای بازگشتی تحلیل تکنیکال کف و سقف سهقلو است. مشخص است که این الگو نیز شباهت زیادی به الگوی قبلی دارد. تنها تفاوت آن این است که به جای دو کف، در این الگو شاهد تشکیل سه کف هستیم. یا به جای آنکه دو سقف داشته باشیم، سه سقف خواهیم داشت. در این تصویر مشاهده میکنید که نمودار قیمت سهم با سطوح حمایت و مقاومت سه برخورد دارد. نهایتا شکست از ضلع پایینی رخ میدهد و شاهد ریزش قیمت هستیم. هدفگذاری این الگو نیز مانند سقف دوقلوست. یعنی به اندازه فاصله میان حمایت و مقاومت انتظار اصلاح سهم را داریم.
در کف هم دقیقا مانند حالت پیش، سه برخورد را شاهد هستیم. اما شکست از ضلع بالایی اتفاق میافتد. به این ترتیب انتظار داریم سهم پس از این حرکت برگردد و قیمت به اندازه تارگت قبلی رشد کند.
سر و شانه معکوس در کف
یکی دیگر از انواع الگوهای بازگشتی که در بورس ایران نیز بسیار دیده میشود، الگوی سر و شانه در سقف یا سر و شانه معکوس در کف نام دارد. این الگوها در مقایسه با کف دوقلو و سهقلو تارگتهای بالاتری دارند. اگر در این تصویر دقت کنید، سر و شانهای معکوس را خواهید دید. در اینجا دو شانه و یک سر به وضوح مشخص است.
خط قرمزرنگ در تصویر خط شانه را نشان میدهد و خط سبزرنگ به خط گردن اشاره دارد. نوسانهای قیمتی در این الگو به این شکل است که بعد از یک اصلاح، اصلاح بیشتری را خواهیم داشت. سپس مجددا شاهد رشد قیمت هستیم. در این قسمت به اندازه اصلاح قبلی سهم مجددا وارد اصلاح خواهد شد که در نهایت این امر منجر به تشکیل خط شانه خواهد شد. خط گردن نیز همان محدوده مقاومتی است که قیمت دو بار با آن برخورد کرده است.
تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷
این الگو زمانی تایید میشود که شکست از خط گردن اتفاق بیفتد. در این صورت میتوانیم خرید خود را انجام دهیم و به سهم ورود کنیم. فاصله سر تا خط گردن که نسبتا زیاد است، به عنوان هدف سهم در نظر گرفته میشود و به همان اندازه انتظار رشد قیمت را داریم. چنین امری بازدهیهای مطلوبی را برای سهامداران به ارمغان خواهد آورد و موجب ایجاد سیگنالهای خرید خوبی خواهد شد.
نباید فراموش کرد که خط شانه گاهی افقی خواهد بود. در چنین شرایطی خط گردن میتواند بار اعتبار نمودار را بالا ببرد و وزنه سنگینی در سهم باشد. به این ترتیب میتوانید با اطمینان بیشتری به تحلیل صورتگرفته استناد کنید و وارد سهم شوید.
بهترین موقعیت برای خرید سهم، پس از شکست خط گردن ایجاد میشود. خرید در این ناحیه ریسک معاملاتی را کاهش میدهد و بازده نسبتا خوبی را با خود به همراه خواهد داشت.
سر و شانه در سقف
مورد دیگری که در الگوهای بازگشتی تحلیل تکنیکال وجود دارد، حالت معکوس الگوی قبلی است که در تصویر مشخص است. در اینجا شاهد تشکیل یک سر و دو شانه چپ و راست هستیم که خط شانه را تشکلیل میدهند. زمانی که خط گردن شکسته شود، موقعیت مناسبی برای خروج از سهم اتفاق خواهد رفت. در چنین شرایطی از آنجا که انتظار ریزش بیشتری را از سهم داریم، باید به صورت کامل از سهم خارج شویم.
الگوی سر و شانه البته محدود به همین دو نوع نمیشود. علاوه بر الگوی سر و شانه در سقف و سر و شانه معکوس در کف، دو نوع دیگر از الگوهای سر و شانه با نامها سر و شانه معکوس در سقف و سر و شانه در کف نیز وجود دارند که بازگشتی نیستند و از الگوهای ادامهدهنده محسوب میشوند. در ادامه به توضیح این دو الگو میپردازیم.
الگوی سر و شانه معکوس در سقف
گفتیم که سر و شانه در سقف و سر و شانه معکوس در کف دو الگوی بازگشتی هستند. اما سر و شانه در کف و سر و شانه معکوس در سقف در دسته الگوهای ادامه دهنده قرار میگیرند.
اگر الگوی سر و شانه معکوس، در کف اتفاق بیفتد، طبق تعاریف الگوی بازگشتی انتظار داریم که پس از شکست خط گردن، شاهد حرکت صعودی در سهم باشیم. به این ترتیب منتظر آغاز روند صعودی جدید خواهیم بود.
اما اگر این حرکت در انتهای یک روند نزولی اتفاق نیفتند چه میشود؟ یعنی ممکن است گاهی این حرکت در انتهای یک روند صعودی دیده شود و پس از یک رشد قیمتی با چنین الگویی مواجه شویم. در چنین شرایطی الگوی مذکور در نقش یک الگوی ادامهدهنده ایفای نقش میکند. به بیان سادهتر زمانی که با الگوی تصویر بالا مواجه میشویم، پس از شکست خط گردن انتظار رشد قیمت را داریم. در این حالت تفاوتی ندارد که پیش از آن ریزش قیمت رخ داده یا روند قیمت صعودی بوده است. به طور کلی مشاهده چنین الگویی و در پی آن شکست از خط گردن سیگنال خرید را صادر میکند.
الگوی سر و شانه در کف
شرایطی دقیقا برعکس این مورد نیز میتواند رخ دهد. گفتیم که الگوی سر و شانه معمولا بعد از یک حرکت صعودی اتفاق میافتد. به این ترتیب پس از شکست خط گردن به سمت پایین روند صعودی تمام میشود و ریزش قیمت را در سهم مذکور خواهیم داشت.
اما اگر به جای اینکه این الگو در انتهای یک روند صعودی رخ دهد، میتواند در ادامه یک روند نزولی مشاهده شود. یعنی پس از ریزش در یک سهم ممکن است چنین الگویی را مشاهده کنیم. در آن صورت باید انتظار داشته باشیم که پس از شکست از خط گردن ریزش سهم به سمت پایین ادامه پیدا کند. به عبارت سادهتر زمانی که الگوی مشخصشده در تصویر فوق را مشاهده کردیم، فارغ از اینکه پیش از آن حرکت سهم صعودی بوده یا نزولی، پس از شکست خط گردن، سیگنال خروج از سهم صادر خواهد شد.
جمعبندی
الگوهای بازگشتی یکی از انواع الگوها در تحلیل تکنیکال هستند. این الگوهای تحلیلی همانطور که از نام آن پیداست نشانهای از تعییر جهت روند قیمت هستند. انواع الگوی بازگشتی عبارتاند از سقف و کف دوقلو و سهقلو و سر و شانه در سقف که هر یک روش هدفگذاری خاص خود را دارند و میتوان حداقل میزان اصلاح سهم را با استفاده از این الگوها تشخیص داد.
با تشخیص الگوهای بازگشتی تحلیل تکنیکال میتوانیم فرصتهای معاملاتی مطلوبی را بیابیم و در آنها معامله کنیم. سیگنالهای خرید و فروشی که در پی بررسی این الگوها حاصل میشود، به ما کمک میکند که دارایی خود را به نحوی مطلوب مدیریت کنیم و معاملاتی کمریسک و پربازده را انجام دهیم.
تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷