سفارش ساخت ربات فارکس و ساخت ربات معامله گر بورس و ساخت ربات معاملاتی و طراحی ربات تریدر و ربات فارکس رایگان و برنامه نویسی ربات فارکس و آموزش ساخت اکسپرت فارکس و ساخت ربات معامله گر با پایتون و دانلود ربات معامله گر فارکس و خرید ربات تریدر فارکس و ربات فارکس خودکار و ربات معامله گر بورس رایگان و آموزش ساخت ربات معامله گر فارکس و دانلود ربات معامله گر بورس ایران و ربات معامله گر آلپاری و ربات فارکس برای اندروید و طراحی ربات متاتریدر و برنامه نویسی ربات متاتریدر و طراحی ربات فارکس و برنامه نویسی ربات فارکس

آشنایی با انواع روش های افزایش سرمایه

آشنایی با انواع روش های افزایش سرمایه

افزایش سرمایه چیست؟

کسانی که وارد بورس می‌شوند، با دنیای جدیدی از اسامی و اصطلاحات روبه‌رو می‌شوند و ممکن است معنای دقیق آن‌ها را ندانند. اگر تازه‌کار هستید، نگذارید این واژگان شما را بترساند یا ناامید کند. راستش خیلی از قدیمی‌های بورس هم تعریف درست برخی از این اصطلاحات را نمی‌دانند. افزایش سرمایه یکی از همین موارد است.


تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷

برچسب ها: سفارش ساخت ربات فارکس و ساخت ربات معامله گر بورس و ساخت ربات معاملاتی و طراحی ربات تریدر و ربات فارکس رایگان و برنامه نویسی ربات فارکس و آموزش ساخت اکسپرت فارکس و ساخت ربات معامله گر با پایتون و دانلود ربات معامله گر فارکس و خرید ربات تریدر فارکس و ربات فارکس خودکار و ربات معامله گر بورس رایگان و آموزش ساخت ربات معامله گر فارکس و دانلود ربات معامله گر بورس ایران و ربات معامله گر آلپاری و ربات فارکس برای اندروید و طراحی ربات متاتریدر و برنامه نویسی ربات متاتریدر و طراحی ربات فارکس و برنامه نویسی ربات فارکس


اتفاقی که برای شما می‌افتد، چیزی شبیه به این است: سهام یک شرکت را خریده‌اید. یک روز سهم بسته می‌شود. بعد از بازگشایی نماد متوجه می‌شوید که قیمت آن به مقدار چشمگیری (مثل ۴۰ درصد) کاهش پیدا کرده است. ناراحت می‌شوید و به یکی از دوستان قدیمی خود زنگ می‌زنید. او می‌گوید که شرکت مورد نظر افزایش سرمایه داشته و شما باید از این اتفاق خوشحال باشید. تلفن را قطع می‌کنید، اما متوجه نمی‌شوید که باید از چه‌چیزی خوشحال باشید.

دقیقا می‌خواهیم اینجا در مورد همین موضوع صحبت کنیم.

افزایش سرمایه چیست؟

برای این که به ساده‌ترین زبان بتوانیم مفهوم افزایش سرمایه را توضیح دهیم، یک مثال ساده می‌زنیم:

شما یک تاکسی می‌خرید و آن را در اختیار دوستتان می‌گذارید تا با آن کار کند. قرار است که در سود این کار (بعد از کم‌ کردن تمام هزینه‌ها) شریک شوید.

برای این که مطمئن شوید تمام سرمایه خود را از دست نمی‌دهید، قرار می‌گذارید که اگر زیان حاصل از این کار به نصف قیمت ماشین رسید، تاکسی را بفروشید و باقی‌مانده سرمایه خود را نجات دهید.

۵۰ میلیون تومان پول می‌دهید و ماشین خریده می‌شود. در این حالت سرمایه شما ۵۰ میلیون تومان است. پس از مدتی یکی از حالت‌های زیر پیش می‌آید:

  1. دوستتان می‌گوید در یک سال گذشته ۵۰ میلیون سود کرده است. او پیشنهاد می‌دهد بجای این که سهم خود را بردارید، ماشین قدیمی را بفروشید و یک ماشین بزرگ‌تر بخرید که درآمد بیشتری دارد. اگر این پیشنهاد را قبول کنید، حالا شما ۱۰۰ میلیون تومان پول نزد دوست خود دارید. (سرمایه خود را از سود افزایش می‌دهید.)
  2.  دوستتان می‌گوید که از سود این کار راضی بوده است. برای همین تصمیم گرفته که از جیب خودش ۵۰ میلیون تومان روی پول ماشین بگذارد که با هم ماشین بزرگ‌تری بخرید. شما هم اگر دوست داشته باشید می‌توانید پول بگذارید، در غیر این صورت (چون او، هم پول گذاشته و هم دارد کار می‌کند) سهم بیشتری خواهد داشت. (سرمایه را با آورده جدید افزایش می‌دهید.)
  3. متوجه می‌شوید که دوست شما ۲۵ میلیون زیان کرده است. طبق قرار قبلی می‌خواهید ماشین را بفروشید و با اندوه و ناراحتی ۲۵ میلیون باقی‌مانده را بردارید و بروید. اما متوجه می‌شوید که ماشین گران شده و حالا همین تاکسی را ۱۰۰ میلیون تومان می‌خرند. زیان شما یک چهارم قیمت ماشین است. (سرمایه شما بدون ورود پول جدید افزایش پیدا کرده است.)

در تمام این حالت‌ها سرمایه شما تغییر می‌کند. افزایش سرمایه در شرکت‌ها هم چیزی شبیه به همین مثال است. شاید بد نباشد قبل از آن‌که وارد بحث شویم، یک‌بار دیگر به حالت‌های مختلف تغییر سرمایه فکر کنید.

آیا خرید تاکسی بهتر، الزاما درآمد راننده را بالا می‌برد؟

افزایش سرمایه چطور رخ می‌دهد؟

وقتی شما سهام یک شرکت را می‌خرید، مالک بخشی از آن می‌شوید. طبیعی است که به عنوان مالک، در جریان اخبار مرتبط با شرکت خود باشید. بهترین جا برای دنبال کردن این اخبار سامانه کدال به نشانی Codal.ir است.

برای افزایش دادن سرمایه، قدم‌به‌قدم اطلاعیه‌هایی در کدال قرار می‌گیرد.

قدم اول: پیشنهاد از طرف اعضای هیات‌مدیره

در اولین قدم، هیات‌مدیره شرکت، به مجمع عمومی فوق‌العاده پیشنهاد می‌دهد که سرمایه شرکت افزایش پیدا کند. این آگهی در سامانه کدال با عنوان «پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه» درج خواهد شد.

می‌توانید این آگهی را در کدال جست‌وجو کنید و در جریان تمام افزایش سرمایه‌های پیشِ رو قرار بگیرید.

در این مرحله هنوز افزایش سرمایه قطعی نیست و باید سازمان بورس و سهام‌داران آن را بپذیرند.

معمولا در این آگهی مشخص می‌شود که سرمایه قرار است به چه مبلغی، از چه محلی و به چه دلیلی افزایش یابد. همچنین در یک فایل ضمیمه می‌توانید ببینید که سرمایه مورد نیاز برای چه مواردی به مصرف می‌رسد و این کار چه ریسک‌هایی به همراه دارد.

قدم دوم: نظر حسابرس و بازرس قانونی

بعد از درج آگهی پیشنهاد هیات‌مدیره، نوبت به بازرس و حسابرس قانونی می‌رسد که نظرشان را در مورد طرح توجیهی ارائه‌شده بیان کنند.

نتیجه این بررسی آن‌ها نیز در سامانه کدال افشا خواهد شد.

قدم سوم: صدور مجوز

سازمان بورس با رؤیت مدارک و مستندات، مجوز لازم را صادر می‌کند. این آگهی با عنوان «اطلاعیه صدور مجوز افزایش سرمایه» بر روی سامانه کدال قرار می‌گیرد.

حالا شرکت ۶۰ روز برای افزایش دادن سرمایه فرصت دارد. دقت کنید که افزایش سرمایه در این مرحله هنوز قطعی نیست.

قدم چهارم: مجمع عمومی فوق‌العاده

حالا همه‌چیز آماده است. در این مرحله یک آگهی در سامانه کدال با عنوان «آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق‌العاده» درج می‌شود.

معامله نماد به‌طور موقت و برای برگزاری مجمع عمومی متوقف خواهد شد. سهام‌داران که طرح توجیهی را مطالعه کرده‌اند، در مجمع فوق‌العاده حاضر می‌شوند. آن‌ها به انجام یا عدم انجام افزایش سرمایه رای می‌دهند.

در صورت تصویب، «آگهی ثبت افزایش سرمایه» بر روی سامانه کدال می‌نشیند و نماد (با قیمت جدید) بازگشایی می‌شود.

طبیعی است که افزایش سرمایه فقط در پرتفوی کسانی تغییر ایجاد می‌کند که در زمان برگزاری مجمع فوق‌العاده، صاحب سهم بوده باشند. یعنی اگر روز قبل از بسته شدن نماد سهام را بفروشید یا بعد از بازگشایی آن را بخرید، هیچ تغییری در تعداد سهم‌های شما رخ نمی‌دهد.

قیمت سهم، قبل و بعد از افزایش سرمایه تغییر می‌کند که در مورد آن توضیح خواهیم داد.

انواع افزایش سرمایه

حالا بیایید با هم نگاهی بیندازیم به انواع افزایش سرمایه.

۱) از محل سودهای انباشته

همان‌طور که می‌دانید، با خرید سهام یک شرکت، عملا مالک بخشی از آن می‌شوید. با این کار شما هم در تولید کالا یا خدمات توسط شرکت نقش دارید و از این عملیات سود می‌برید.

بخشی از درآمد شرکت، سالانه بین سهام‌داران تقسیم می‌شود. اما بخش دیگری از سود برای مخارجی مثل مخارج سرمایه‌ای (Capital Expenditure) نزد شرکت باقی می‌ماند. به این سود به اصطلاح سود انباشته می‌گویند.

شرکت می‌تواند از این منبع اقدام به افزایش سرمایه کند. از آن‌جایی که در این روش هیچ پول جدیدی به شرکت وارد نشده، لازم نیست سهام‌داران پولی به شرکت پرداخت کنند. در این صورت سهام جدید به‌صورت «سهام جایزه» و متناسب با درصد شراکتی که دارید، به شما تعلق خواهد گرفت.

اگر شما مالک ۱ درصد از سهام شرکت باشید، پس‌ از افزایش سرمایه درصد مالکیت شما چه تغییری خواهد کرد؟

در این مثال شما یک درصد از سهام شرکت را داشتید. یعنی ۱ درصد از همه‌چیز (از جمله سود انباشته) به شما تعلق داشت. پس از افزایش سرمایه هنوز هم مالک یک درصد از سهام شرکت هستید و این عدد تغییری نخواهد کرد.

محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه از محل سود انباشته

دقت کنید که در این روش، قبل و بعد از روز مجمع دارایی شما تغییر نمی‌کند. چرا که پیش از این هم مالک بخشی از سود انباشته بوده‌اید. قیمت باید به شکلی تغییر کند که «تعداد سهم ضرب‌در قیمت قبلی» برابر بشود با «تعداد جدید سهم ضرب‌در قیمت جدید».

قیمت باید به شکلی تغییر کند که «تعداد سهم ضرب‌در قیمت قبلی» برابر بشود با «تعداد جدید سهم ضرب‌در قیمت جدید».

در این روش قیمت سهم پس از بازگشایی از این فرمول محاسبه می‌شود:

مثال

قیمت پایانی یک پتروشیمی خیالی با نماد «شمثال» در آخرین روز معاملاتی پیش از افزایش سرمایه ۲۷۸۱ ریال بود. این شرکت سرمایه خود را به میزان ۵۰% بالا برده است. قیمت سهم پس از بازگشایی چقدر خواهد بود؟

کافی است قیمت قبلی را بر ۰.۵+۱ تقسیم کنیم. جواب برابر خواهید بود با ۱۸۵۴ ریال.

البته دقت کنید که این عدد، قیمت آغازی در زمان بازگشایی نماد است. ممکن است در حراج قیمتی بالاتر یا پایین‌تر از این قیمت کشف شود.

اگر شما ۱۰۰۰ سهم «شمثال» داشته باشید، پس از افزایش سرمایه، ۱۵۰۰ سهم در پرتفوی شما خواهد بود. میزان سرمایه شما در حالت قبلی ۲۷۸۱۰۰۰ ریال بود. حالا شما ۱۵۰۰ ضرب در ۱۸۵۴ ریال سرمایه دارید. یعنی ۲۷۸۱۰۰۰ ریال.

همان‌طور که می‌بینید از نظر تئوری، کسی که سهم را درست قبل از برگزاری مجمع خریده باشد هیچ سودی نمی‌برد و سرمایه‌اش بدون تغییر می‌ماند.


تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷

برچسب ها: سفارش ساخت ربات فارکس و ساخت ربات معامله گر بورس و ساخت ربات معاملاتی و طراحی ربات تریدر و ربات فارکس رایگان و برنامه نویسی ربات فارکس و آموزش ساخت اکسپرت فارکس و ساخت ربات معامله گر با پایتون و دانلود ربات معامله گر فارکس و خرید ربات تریدر فارکس و ربات فارکس خودکار و ربات معامله گر بورس رایگان و آموزش ساخت ربات معامله گر فارکس و دانلود ربات معامله گر بورس ایران و ربات معامله گر آلپاری و ربات فارکس برای اندروید و طراحی ربات متاتریدر و برنامه نویسی ربات متاتریدر و طراحی ربات فارکس و برنامه نویسی ربات فارکس


۲) از محل تجدید ارزیابی

فرض کنید در زمانی که دلار کم‌تر از ۴ هزار تومان بود، یک قطعه زمین می‌خرید و در آن کارخانه‌ای بنا می‌کنید. در این وضعیت شما a تومان سرمایه‌گذاری کرده‌اید. حالا به زمانی می‌رسیم که هر دلار نزدیک به ۱۴ هزار تومان ارزش دارد.

در وضعیت جدید، قیمت‌ها تغییر کرده‌اند و حالا قیمت زمین، ماشین‌آلات و دیگر دارایی‌های مشهود و نامشهود شما تغییر کرده است. در این زمان می‌توانید سرمایه خود را با قیمت‌های جدید تعدیل کنید.

توجه کنید که در این حالت شما عایدی (Yield) نداشته‌اید. اصلا شاید هنوز تولید را شروع نکرده باشید. برای همین می‌گوییم که یک درآمد غیرعملیاتی حاصل شده است. یعنی درآمدی که از عملیات تولید به دست نمی‌آید. این درآمد با عنوان «مازاد تجدید ارزیابی» در صورت‌های مالی منعکس می‌شود.

در این نوع از افزایش سرمایه، ماهیت شرکت تغییری نمی‌کند و نمی‌توانیم بگوییم که «سرمایه مولد» به شرکت وارد شده است. بنابراین بعید به‌نظر می‌رسد که وضعیت سودآوری (زیان‌دهی) شرکت تغییر کند.

در ایران به دلیل وجود نرخ تورم بالا، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی باعث افزایش میزان سرمایه شرکت می‌شود. اگر قیمت‌ها را تورم‌زدایی کنیم، متوجه می‌شویم که تجدید ارزیابی دارایی‌های مشهود به دلیل وجود استهلاک، در عمل می‌تواند منجر به کاهش سرمایه شرکت شود. (تجهیزات شرکت دیگر نو نیستند.)

اما دارایی‌های نامشهود مثل ارزش برند می‌توانند حتی با تورم‌زدایی هم رشدی چشمگیر داشته باشند.

محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی

یک‌بار دیگر نماد شمثال را تصور کنید. اگر قیمت پایانی این سهم قبل از افزایش سرمایه ۲۷۸۱ ریال باشد، پس از افزایش سرمایه «قیمت نظری» سهم چقدر خواهد بود؟

بجای آن که سریع فرمول ارائه کنیم و با عددگذاری به جواب برسیم، بیایید کمی در مورد این معما فکر کنیم.

سرمایه شرکت قبل از تجدید ارزیابی n ریال بود. حالا شرکت P درصد افزایش سرمایه داده است. تعداد سهم‌هایی که شما داشته‌اید هم P درصد افزایش پیدا می‌کند. پس معقول است که قیمت بر P+1 تقسیم شود.

مثال

اگر قیمت سهم قبل از افزایش سرمایه ۲۷۸۱ ریال باشد، پس از ۵۰% افزایش از محل تجدید ارزیابی، قیمت بر ۱.۵ تقسیم شده و به عدد ۱۸۵۴ می‌رسد.

همان‌طور که می‌بینید تغییر قیمت شبیه به حالت قبل است.

۳) از محل آورده نقدی

در دو حالت بالا که گفتیم، افزایش سرمایه منجر به ورود سرمایه جدید به شرکت نخ‌واهد شد. اما ممکن است که یک شرکت سود انباشته نداشته باشد یا به هر دلیلی نخواهد سود انباشته خود را به مصرف برساند.

در این صورت شرکت می‌تواند از محل آورده نقدی اقدام به افزایش سرمایه کند.

روش کار به این شکل است که شرکت پس از افزایش سرمایه، تعدادی حق تقدم را به سهام‌داران خود اعطا می‌کند. معنی حق تقدم این است سهام‌داران فعلی در افزایش سرمایه نسبت به سایرین تقدم دارند.

بعد از آن که حق تقدم به شما تعلق گرفت، می‌توانید با پرداخت ۱۰۰ تومان حق تقدم را به سهام عادی تبدیل کنید. (ارزش اسمی سهم‌ها در ایران ۱۰۰۰ ریال است.)

این پولی که سهام‌داران پرداخت می‌کنند، همان آورده‌ای است که شرکت برای افزایش سرمایه به آن نیاز دارد.

تذکر

ممکن است شرکت از سهام‌داران بخواهد بجای ۱۰۰ تومان، مبلغی بیشتر پرداخت کنند. مثلا ممکن است از شما بخواهد که در زمان پذیره‌نویسی، ۱۵۰ تومان برای هر سهم بپردازید. به این کار، افزایش سرمایه از محل صرف سهام می‌گویند. در ترازنامه، صرف سهام در قسمت حقوق صاحبان سهام (Equity) قرار می‌گیرد.

اما ممکن است سهام‌داران نخواهند از حق تقدم خود استفاده کنند. در این صورت حق تقدم را در بازار عرضه می‌کنند. خریداران با پرداخت ۱۰۰ تومان (علاوه بر قیمت حق تقدم)، مالک سهام شرکت می‌شوند.

نکته ۱

قیمت حق تقدم با سازوکار عرضه و تقاضا صورت می‌گیرد و الزاما با قیمت سهم منهای ۱۰۰ برابر نیست. مثلا تصور کنید که قیمت هر سهم شمثال ۱۸۵۴ ریال باشد. این طور نیست که قیمت حق تقدم این سهم (شمثالح) حتما ۸۵۴ ریال باشد.

فرض کنید شمثالح با قیمت ۵۰۰ ریال خریدوفروش شود. در این صورت با پرداخت ۱۰۰ تومان دیگر (مجموعه ۱۵۰ تومان) مالک سهمی ۱۸۵۴ ریالی می‌شوید.

شاید حق تقدم همین سهم ۱۱۰ تومان قیمت پیدا کند. در این صورت با پرداخت مجموعا ۲۲۰ تومان، یک سهم ۱۸۵۴ ریالی می‌خرید. اما چرا کسی حاضر می‌شود برای سهمی که کمی بیش از ۱۸۰ تومان قیمت دارد، ۲۲۰ تومان بپردازد؟ این موضوع دلیل جالبی دارد:

دامنه نوسان برای حق تقدم ۱۰± است. اما سهام بورسی می‌تواند ۵± نوسان داشته باشد. شاید برای سهم شمثال صف خرید تشکیل شود و اطمینان داشته باشید که قیمت هم‌چنان بالاتر می‌رود. به دلیل وجود صف خرید شما قادر نیستید سهم را بخرید، اما به دلیل دامنه نوسان بیشتر ممکن است حق تقدم قابل خرید باشد.

از سوی دیگر وقتی مطمئن هستید سهم قرار است رشد چشمگیری داشته باشد، رشد حق تقدم به دلیل دامنه نوسان بازتر، سریع‌تر رخ خواهد داد. به همین دلیل حق تقدم مورد توجه سفته‌بازها و نوسان‌گیرها قرار می‌گیرد. (در یک روز امکان بیست درصد نوسان برای این نماد وجود دارد.)

محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

افزایش سرمایه از محل آورده نقدی با موارد قبلی یک تفاوت عمده دارد. در این روش، جریان نقدی جدید به شرکت وارد شده است. برای همین نمی‌توانید قیمت سهم را با تقسیم بر «یک به علاوه درصد افزایش سرمایه» محاسبه کنید.

در مثال‌های قبلی، قیمت سهم بعد از افزایش سرمایه به شکلی تغییر می‌کرد که سرمایه شما طی این عملیات بدون تغییر بماند. یعنی به صورت تئوری، قیمت قبلی ضرب‌در تعداد سهام باید برابر می‌شد با قیمت جدید ضرب‌در تعداد سهام به علاوه تعداد سهام جایزه.

این‌جا هم «اصل بقا» برقرار است. با این تفاوت که بعد از افزایش سرمایه شما باید صد تومان برای پذیره‌نویسی سهام جدید پرداخت کنید. در نتیجه این رقم (۱۰۰ تومان برای هر سهم) به سرمایه شما اضافه می‌شود.

مثلا تصور کنید که شما ۱۰۰۰ سهم ۲۰۰۰ تومانی دارید (دو میلیون تومان سرمایه). اگر شرکت ۵۰% افزایش سرمایه بدهد، شما ۱۰۰۰ سهم و ۵۰۰ حق تقدم خواهید داشت. برای این ۵۰۰ حق تقدم باید ۵۰ هزار تومان بپردازید. قیمت سهم پس از افزایش سرمایه باید به شکلی تغییر کند که سرمایه جدید شما ۲ میلیون و ۵۰ هزار تومان شود.

اگر همین قاعده را برای سهم به‌کار ببندید، به سادگی خواهید دید که قیمت جدید برابر می‌شود با:

آورده سهام‌داران برای هر سهم برابر است با ۱۰۰ تومان. تاکید می‌کنم که از فرمول استفاده نکنید. بلکه بکوشید معنای این رابطه را درک کنید.

مثال

نماد شمثال از محل آورده ۵۰ درصد افزایش سرمایه می‌دهد. قیمت سهم پس از افزایش سرمایه چقدر خواهد بود؟

قیمت پایانی در آخرین روز معاملاتی قبل از مجمع برابر بود با ۲۷۸۱ ریال. آورده ضرب در درصد افزایش معادل ۵۰ تومان است. این دو عدد را با هم جمع و بر یک و نیم تقسیم می‌کنیم. (خودتان این کار را بکنید.) قیمت سهم پس از افزایش سرمایه برابر می‌شود با ۲۱۸۷ ریال.

طبیعی است که ارزش حق تقدم این شرکت خیالی (با نماد شمثالح) ۱۱۸۷ باشد، هرچند ممکن است با سازوکار عرضه و تقاضا قیمت بالاتر یا پایین‌تر از این عدد به‌دست بیاید.

نکته ۱

اگر شما از شرکت طلب داشته باشید (مثل سود دریافت نشده) می‌توانید ما‌به‌تفاوت حق تقدم با سهام عادی را از این محل پرداخت کنید.

نکته ۲

دقت کنید که اینجا هم بعد از بازگشایی نماد و پیش از پرداخت ارزش اسمی (۱۰۰ تومان) دارایی شما در پرتفوی تغییری نمی‌کند.

ماده ۱۴۱ قانون تجارت

یکی از عبارت‌هایی شاید به گوش شما بخورد، عبارت «ماده ۱۴۱ قانون تجارت» است. حتی ممکن است بشنوید که «فلان شرکت صد و چهل و یکی شده است». خوب است که به این قانون هم اشاره‌ای بکنیم.

درست شبیه به مثال تاکسی در ابتدای بحث، اگر یک شرکت به خاطر زیان نیمی از سرمایه خود را از دست بدهد، هیات‌مدیره موظف است برای تصمیم‌گیری در مورد انحلال یا بقای شرکت، سهام‌داران را به مجمع فوق‌العاده دعوت کند.

ماده ۱۴۱ از تمام شدن سرمایه شرکت بدون اطلاع سهام‌داران جلوگیری می‌کند.

هیات‌مدیره نمی‌تواند این موضوع را از سهام‌داران پنهان کند و در صورت عدم دعوت به مجمع، باید منتظر عواقبی جدی از جمله احکام جزایی باشد.

اگر مجمع به انحلال شرکت رای بدهد که هیچ. شرکت منحل می‌شود و می‌رود پی کارش. (و حقوق صاحبان سهام بین آن‌ها تقسیم می‌شود. پولی که معمولا از قیمت سهم کم‌تر است.)

اما در صورت تمایل به بقا، دو راه وجود دارد:

راه اول، کاهش سرمایه

فرض کنید شرکت ۱۰۰ ریال سرمایه داشته و ۵۰ ریال زیان کرده است. اگر شرکت سرمایه خود را به ۵۰ ریال کاهش دهد، دیگر مشمول ماده ۱۴۱ نخواهد بود. کاهش سرمایه از راه‌هایی مثل تعدیل نیرو، فروش دارایی و… ممکن است.

راه دوم، افزایش سرمایه

فرض کنید شرکت ۱۰۰ ریال سرمایه داشته و ۵۰ ریال زیان کرده است. اما در زمان ثبت سرمایه قیمت بسیاری از دارایی‌ها پایین‌تر از امروز بوده است. مثلا زمینی که متری ۱ ریال بود حالا متری ۱۰ ریال می‌ارزد.

شرکت با افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی، سرمایه خود را به ۱۰۰۰ ریال افزایش می‌دهد. (حتما توجه دارید که با این عملیات، پولی به شرکت وارد نمی‌شود.) در شرایط فعلی، زیان شرکت خیلی کم‌تر از نصف سرمایه آن است. برای همین دیگر مشمول اصل ۱۴۱ نخواهد بود.

در شرایط تورمی، قیمت‌ها با سرعت زیادی بالا می‌روند. برخی شرکت‌ها در ایران اگر تجدید ارزیابی کنند با افزایش‌های چندهزار درصدی مواجه خواهند شد. طبیعی است که زیان یک سال شرکت بتواند با نیمی از ارزش تاریخی دارایی‌ها قابل مقایسه باشد. مثلا شرکتی که سال‌ها پیش با سرمایه صد میلیارد راه‌اندازی شده، ممکن است حالا در یک سال بیش از ۵۰ میلیارد ضرر کند. چرا که آن زمان صد میلیارد تومان خیلی پول بود و الان نه.

آیا افزایش سرمایه خبر خوب است؟

اگر بخواهم در یک کلمه به این سوال جواب بدهم باید بگویم «خیر». افزایش سرمایه به خودی خود نه خبر خوب است و نه خبر بد.

بیشتر افرادی که از بورس اطلاع کافی ندارند فکر می‌کنند «سهام جایزه» یک هدیه مجانی و بادآورده است و هر چه باشد خوب است. برای همین گاهی می‌بینیم برای یک شرکت زیان‌ده که قصد دارد سرمایه‌اش را افزایش دهد، بدون هیچ دلیل خاصی صف خرید تشکیل می‌شود.

نکته بسیار مهم این است که روز قبل و بعد از مجمع فوق‌العاده، چه سهام جایزه بگیرید چه حق تقدم، سرمایه شما تغییر نمی‌کند.

اما این خبر همیشه هم خبر منفی نیست. سوال مهم این است که چرا شرکت قصد جذب سرمایه جدید دارد؟ اگر ورود سرمایه جدید به معنی عملی شدن طرح‌هایی نوین باشد، تصویب افزایش سرمایه خبر خیلی خوبی است. اما اگر شرکت می‌خواهد با افزایش سرمایه زیان انباشته خود را بپوشاند و عملا راه را برای تولید زیان بیشتر هموار کند، بعید است اتفاق خوبی افتاده باشد.

اگر شرکت می‌خواهد با افزایش سرمایه زیان انباشته خود را بپوشاند و عملا راه را برای تولید زیان بیشتر هموار کند، بعید است اتفاق خوبی افتاده باشد.

فرض کنید یک شرکت برای راه‌اندازی یک خط تولید جدید و جسورانه قصد دارد از محل آورده سرمایه جذب کند. شما از این طرح به‌شدت استقبال می‌کنید اما مطمئن نیستید که بیشتر سهام‌داران با شما موافق باشند. در مجمع عمومی فوق‌العاده خیالتان از این بابت راحت خواهد شد.

از طرف دیگر پس از مجمع، نماد بدون سقف و کف در بازار معامله می‌شود. این خبر خوب (تامین سرمایه برای پروژه‌ای سودده) می‌تواند قیمت سهم را بیش از ۵ درصد بالا ببرد. حتی اگر این اتفاق نیفتد (و مثلا قیمت سهم در بازگشایی منفی شود) از آنجایی که شما به سهم خوش‌بین هستید، می‌توانید سهم را در قیمت پایین خریداری کنید.

نتیجه این که افزایش سرمایه به خودی خود نه خوب است و نه بد.


تماس و واتس آپ اکسپرت سفارشی: ۰۷۷۳۳۴۳۳۲۱۱ – ۰۹۹۲۹۱۶۹۳۰۷

برچسب ها: سفارش ساخت ربات فارکس و ساخت ربات معامله گر بورس و ساخت ربات معاملاتی و طراحی ربات تریدر و ربات فارکس رایگان و برنامه نویسی ربات فارکس و آموزش ساخت اکسپرت فارکس و ساخت ربات معامله گر با پایتون و دانلود ربات معامله گر فارکس و خرید ربات تریدر فارکس و ربات فارکس خودکار و ربات معامله گر بورس رایگان و آموزش ساخت ربات معامله گر فارکس و دانلود ربات معامله گر بورس ایران و ربات معامله گر آلپاری و ربات فارکس برای اندروید و طراحی ربات متاتریدر و برنامه نویسی ربات متاتریدر و طراحی ربات فارکس و برنامه نویسی ربات فارکس


 

طراحی ربات سفارشی